Je kinderdroom waarmaken

Het beroep waar je als kind al over fantaseerde
wie heeft het niet? Of als meisje toen je nog op de middelbare school zat. Wie gaat er uiteindelijk aan werken om die droom te realiseren? Hoe graag wil je je droom waarmaken?… en niet onbelangrijk…wanneer wil je je droom waarmaken?

Ik denk nu aan een vriendin die uiteindelijk haar droom heeft uitgewerkt.

Op de middelbare school fantaseerde ze al om schoonheidsspecialiste te worden. Mensen mooier maken, gelukkig maken, resultaat zien van je inspanningen. Die opleiding is ze gaan doen. En ze heeft er in gewerkt. Mooi! Zou je kunnen zeggen, alleen is dat helaas geëindigd in een teleurstelling. Omdat de crèmes een nare uitwerking hadden op haar eigen huid. Dat kon je niet verkopen aan je klanten. Dus ja, wat dan?
Een doorzetter als zij is aan het werk gegaan in een totaal andere branche. Horeca. Dat deed ze goed. En met plezier, want in ieder beroep heb je natuurlijk aspecten die het makkelijker maken inzet te tonen en het werk lang vol te houden, ook al is het soort werk niet je eerste keuze.
Leuke collega’s, veel mensen om je heen, veel te beleven. Prima.

Ik zelf had als kind de droom om actrice te worden. Dan ging ik als ik al moest slapen een toneelstukje opvoeren dat ik Heidi was haha, mijn been had gebroken en terug naar huis moest. En dan sleurde ik mezelf van het midden van mijn slaapkamer met een hangend been terug naar mijn bed, in mijn bed. Maarja, actrice, dat was natuurlijk onbereikbaar, vond iedereen in mijn omgeving. Ik durfde niet eens hardop te zeggen dat ik naar de toneelschool wilde. Jaaaren later ging ik een toneelcursus volgen en nu speel ik regelmatig toneel, in een heuse toneelvereniging met heuse uitvoeringen in een theater. Ik heb een paar keer gefigureerd in een spannende en populaire serie en in een speelfilm. Binnenkort start er weer een cursus waarbij ik een beetje mijn werk kan maken van toneelspelen, zij het als trainingsacteur. Allemaal goed aansluitend bij mijn werk als beroepskeuzecoach al zeg ik het zelf.

Nog een andere vriendin wilde bij de politie. Hmmm haar ouders vonden dat maar niks. Omdat ze nog op de middelbare school zat heeft ze een andere richting gekozen (ook omdat haar ouders haar daarin hebben beïnvloed). Aan een universiteit, een brede opleiding waar je in veel bedrijfstakken terecht kunt. Die heeft ze afgemaakt. Een aantal jaren en een traumatische ervaring later is ze toch nog die politieopleiding gaan doen. Wat ik bijzonder bewonder.

Ik ken nog zo veel van dergelijke voorbeelden..

Onlangs sprak ik de vriendin van de schoonheidsspecialiste weer.  Na haar horeca ervaring was ze in een vergelijkbare branche toch weer de verzorging in gegaan. Niet meteen schoonheidsspecialiste maar een eigen praktijk in voetverzorging. Klein begonnen en steeds meer uitgebreid.
En nu… heeft ze besloten om haar werk als schoonheidsspecialiste weer te realiseren. Hulde!

En nu: jij? Waar droomde jij ook al weer van? Wat houdt je tegen om je droom te realiseren?