Zie hier het krantenartikel van december. Mijn moodboard als inspiratie voor scholieren.
Ik denk dat mijn aanpak een onderscheidende is en kinderen echt kan helpen bij beroepskeuze.

“Mijn valkuil bleek mijn kracht”.

Na vele banen en teleurstellingen vond Mireille van den Doel haar roeping. Ze helpt scholieren om bewuster een profielkeuze te maken en een studie of beroep te kiezen.

Zelf maakte ze op school de verkeerde beroepskeuze, met alle vervelende gevolgen van dien. Dat bracht Mireille van den Doel (46) ertoe om middelbare scholieren te helpen.

De Bredase ontwikkelde daarvoor de Beroepskeuzekoker,

volgens Van den Doel Het hulpmiddel voor scholieren om bewuster een profielkeuze te maken. “En om een studie en/of beroep te kiezen. De Beroepskeuzekoker laat scholieren op een uitdagende, creatieve en intuitieve manier ontdekken welk beroep bij hen past. In mijn middelbare schooltijd was ik daar absoluut niet mee bezig en ook vanuit thuis werd dat niet gestimuleerd. Ik ging naar een secretaresseopleiding, maar het werk was niks voor mij. Dat leverde vele banen en teleurstellingen op. Na een HEAO opleiding merkte ik dat ik toch liever iets met kinderen en pubers wilde doen. Toen heb ik een jaar voor de klas gestaan en Maatschappijleer gegeven, maar in dat vakgebied zijn weinig vacatures”. Nu heeft Van den Doel haar droomberoep gevonden. “Mijn valkuil bleek mijn kracht. Al mijn ervaringen van starten, stoppen en opnieuw beginnen gebruik ik om scholieren te helpen om niet hetzelfde mee te maken als ik. In een kleine groep werken de scholieren in drie bijeenkomsten aan hun eigen moodboard. Ze ontdekken en verbeelden wat hen raakt, waar ze warm voor lopen en wat hun kwaliteiten zijn. Het moodboard is hun eigen kunstwerk waar ze trots op zijn. Ze kunnen het bijvoorbeeld ophangen in hun kamer als dagelijkse inspiratiebron. Want als je vroeg weet wat je worden wilt, kun je daar groot en sterk in worden.
“De methode past in het traject Loopbaan Orientatie en Begeleiding (LOB) dat scholen in hun programma aanbieden. Van den Doel: “Het is ook mogelijk om je buiten school aan te melden.”