Geplaatst op socials:

Het artikel
‘koop dit boek als je je kind wil helpen met de vraag wat hij later wil worden’ is geplaatst op LinkedIn en is hierop nogmaals gedeeld.

Lees de aangepaste data over deadlines van aanmelding

Iedereen schrijft er over, Corona. Logisch. Toch ga je straks een keuze maken.

Er zijn onlangs data verzet over inschrijvingen.

Zie de link van studiekeuze123 met de nieuwe data. En informatie van NVS-NVL over:
– (al dan niet) doorgang van de examens Lees meer

Ben je er al klaar voor

Ben je er klaar voor? je profielkeuze moet binnenkort bekend zijn. Je kunt opdrachten uit het boek maken. De boeken zijn te koop in de winkels die hier zijn afgebeeld.

Gun kinderen een verkeerde keuze

Maak er iets moois van

Jonge mensen hebben nog alle tijd om keuzes te maken voor hun toekomst.

Als ik toen, ik schrijf over 1985 ongeveer, mijn dagboeken had uitgewerkt tot een moodboard, (toen kende ik dat woord nog niet maar okee, dan noem ik het schilderij, of prikbord, belevingsposter..) had ik bewuster mijn keuze kunnen maken. Lees meer

Leen een klas

 

In een schoolklas

Ik mocht deze week een MAVO lj 2 klas ‘lenen’ om te leren over hoe ze zich denken voor te bereiden op de keuze voor hun vakkenpakket.
Ik begeleidde klassikaal een ontspanningsoefening met visualisatie. Is een heel klein deel van de totale serie.
En werkelijk; iedereen had een prachtig beeld voor zichzelf geschetst.

Heel goed om dat vast te houden voor de profielkeuze die daarbij past. Enkele voorbeelden staan hierbij. Ze hebben daarna voor mij een lijst met vragen beantwoord nadat ze gewerkt hadden met een werkvorm uit mijn workshopserie.
Hoe denken ze tot die keuze te komen?

Lees meer

Je kinderdroom waarmaken

Het beroep waar je als kind al over fantaseerde
wie heeft het niet? Of als meisje toen je nog op de middelbare school zat. Wie gaat er uiteindelijk aan werken om die droom te realiseren? Hoe graag wil je je droom waarmaken?… en niet onbelangrijk…wanneer wil je je droom waarmaken?

Ik denk nu aan een vriendin die uiteindelijk haar droom heeft uitgewerkt.

Lees meer

Eigenwijs of tegendraads?

Heeeeeel veel jaren geleden ging ik (puber) ging de haren van mijn vriendin (ook puber) knippen. In de badkamer. Gewoon van de onderkant de puntjes er af. Dat wilde ze door de kapper laten doen. Toen zei ik – eigenwijs; “ik kan jouw haar knippen hoor, want mijn zus is kapster.” Net als die opmerking van Pippi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”. Nou had ik altijd heel goed opgelet tijdens het knippen van mijn eigen haar.  Mijn knipactie was geslaagd. Toch daarna nooit meer haren geknipt, een opleiding daarvoor leek me beter.

Lees meer

Laat jezelf zien

Maak jezelf zichtbaar. Laat jezelf zien. Maak jezelf zichtbaar. Maak jezelf zichtbaar. Laat jezelf zien. Maak jezelf zichtbaar.
Ik vind het heel leuk om persoonlijk mensen te ontmoeten. Ik voel mezelf prettig als ik fysiek in een groep sta, ik heb zelfs binnenkort een toneeluitvoering waarin ik de hoofdrol speel tijdens het Theaterfestival. Maar om dan mijn methode voor beroepskeuze te verkopen door acquisitie… met behulp van telefoon of mail of sociale media… Er zijn dingen die ik beter kan.

Lees meer

Het LOB programma is overbodig….

maarnietheus. Ik denk dat begeleiding in je toekomst en je toekomstige beroep gewenst is. Zoals scholieren ook in de maatschappij leren meedraaien. Nederlandse kinderen moeten heel vroeg een keuze maken voor hun vakkenpakket en/of vervolgstudie. Deze groep pubers worden op hun school klassikaal en online voorbereid. Hiervoor is LOB (Loopbaan oriëntatie en Begeleiding) in het leven geroepen. En ook allerlei private bureaus. Ondanks dat blijven er scholieren die twijfelen en hun droomberoep vastleggen zo lang mogelijk uitstellen. Om dan vervolgens een keuze te maken- op basis van wat je vriend(in) doet, of wat je omgeving Lees meer